Home » Artikel » Brug danske mikrofoner når du optager!

Brug danske mikrofoner når du optager!

Danmark har en lang tradition indenfor audioingenørvirksomhed og kvalitetslyd og er kendt verden over takket være firmaer som B&O, Dynaudio, Jabra og TC Electronic.
Ikke mindst mikrofonproducenten DPA Microphones rykker i disse år, hvor kunstnere som Metallica, Sting, Paramore, Ellie Goulding og Alicia Keys hører til dem, der er skiftet til de danske mikrofoner. Samtidig breder DPA-mikrofonerne sig i tv-studier og musicalscener verden over.
DPA har rødder i Brüel og Kjær og de nye mikrofoner designes og produceres i Danmark af dansk arbejdskraft.

For nylig deltog jeg i en Partner Conference med deltagelse af internationale DPA-forhandlere,  udenlandsk presse og div. artister. Konferencen forløb over flere dage og indeholdt et stort fagligt program, inklusiv koncert med Bobo Moreno og band i Den Sorte Diamant på Det Kgl Bibliotek. Ved koncerten blev udelukkende brugt med DPA-mikrofoner.
DPA har de senere år indført nye navne på deres mikrofon-serier, men mange lydfolk bruger stadig de gamle betegnelser med numre. Jeg vil slå et slag for at bruge danske mikrofoner i danske produktioner!
Jeg kan garantere for en superb lydkvalitet. DPAs mikrofoner er ikke helt billige, men de lyder af kvalitet. Og en musiker, der først investerer i en DPA-mikrofon vil aldrig fortryde sit køb!

 

Vælg den rigtige mikrofon

DPA Microphones brugt til et jazzband

Billedet er fra koncerten i Den Sorte Diamant, Det Kgl. Bibliotek.
Musikerne er: Bobo Moreno (vocal), Henrik Gunde (flygel), Kasper Vadsholdt (bas), Janus Templeton (tr.) og Hans Ulrik (sax).

Der anvendes udelukkende DPA-mikrofoner til alle instrumenter. På billedet kan man se bandet og hvilke mikrofoner, der er brugt.  (Foto & grafik: Nils Harbo)

 

VOKAL

Bobo Moreno synger i en d:facto vokalmikrofon. (Ved siden af ses i øvrigt nogle af de mest brugte og konkurrerende vokalmikrofoner på markedet, nemlig Sennheiser E965, Shure KSM9, NeumannKMS 105 og en Shure Beta 58; de var med som reference).

 

FLYGEL

Til flygelet er brugt DPA d:dicate 4011 ES mikrofoner med nyrekarakteristik, til næroptagelse, mens to DPA d:dicate 4006-TL med kuglekarakteristik tager sig af ambience.

 

KONTRABAS

Til kontrabassen er anvendt den meget brugte instrumentmikrofon d:vote 4099, der findes i en række udgaver med clips, tilpasset de enkelte instrumenter, såsom guitar, bas, saxofon og trommer. 4099 er en supernyre kondensatormikrofon, særdeles velegnet til livebrug, der leveres med monteringsclips til det given instrument og incl. XLR phantom adapter og hardcase. Prisen ligger på ca. 3.700 kr. På kontrabassen er også i broen monteret en DPA d:dicate 4006C, mange lydteknikeres valg, en mikrofon i 12.000 kroners klassen med kuglekarakteristik.

 

TROMMER

Til trommerne er brugt lidt forskellige mikrofoner, men sjovt nok bruges der den samme kombination til stortromme og lilletromme, nemlig 2011 og 4099. Til overheads er brugt DPA d:dicate 4011A, en klassisk reference, redesignet kondensatormikrofon med nyrekarakteristik til instrumenter/vokaler til en pris af cirka 11.000 kr.

Man kunne også vælge DPA d:dicate 4015ES, der er en mikrofon med bred nyrekarakteristik. Til stortrommen er brugt en DPA d:dicate 2011 C Twin Diaphragm med nyrekarakteristik. En kompakt, lineær ”arbejdshest”, optimeret til scenebrug, der ofte anvendes inde i stortrommen.  Men man kan også vælge DPA d:vote 4099, der går til mange ting. Lars Ulrich fra Metallica bruger fx 4099 til under-miking af bækkener.

 

SAXOFON

Til saxofonen er brugt en DPA d:dicate 4011 A og igen en 4099 (i sax-udgaven m. monteringsclip til saxofon).